Ihan vain niin kuin kertauksen vuoksi, pääaineen vaihto täällä vaatii hyväksymistodistuksen suomalaisesta yliopistosta, koska mulla on vain suomalainen ylioppilastutkinto. Hyväksymistodistuksen saamiseksi toki tarvitsee opiskelupaikan, joka taas aineesta riippuen on helpompi tai vaikeampi saada. Ekan pääaineeni kohdalla tie oli helpompi: lähetän paperit "Joensuuhun" ja sieltä tulee suunnilleen paluupostissa opiskelupaikka, noin niin kuin kärjistäen. Kauppatieteitten kohdalla tie on tunnetusti aavistuksen kivuliaampi, mistä seurasi huonosti luetun valintaoppaan takia ylimääräinen kunniakierros l. välivuosi.

No niin, olemme siis niin pitkällä, että Suomesta on tullut hyväksymisilmoitus kauppatieteitten koulutukseen sinne "Joensuuhun". Muuten hyvä, mutta missään niistä noin n:stä paperista ei ollut samalla lapulla nimeä, koulutusohjelmaa sekä yliopistoa, joten seuraava urakka oli hommata moinen paperi. Yhden aamun tuossa toissaviikolla juttelin parin Joensuun yliopiston tyypin kanssa, tiedekunnan edustajan kanssa sitten sain asiat toimimaan, ja pari päivää edellisestä oli englanninkielinen hyväksymistodistus yliopiston paperilla, allekirjoituksella sekä leimalla vaustettuna postilaatikossa. Tätä kutsuisin jopa palveluksi. Ja mitä ilmeisemmin ei ollut ensimmäistä kertaa jotain tuollaista kirjoittanut, koska siinä luki aineena "Economics and Business Administration". Nämä germaaniset kulttuurit kun erottavat liike- ja kansantaloustieteen tarkasti ja jo varsin varhaisessa vaiheessa. ;-)

Tämä lappu sitten kiikutettiin yliopiston kansliaan, josta tuli tänä aamuna puoltava päätös. Mutta koska mikään ei voi olla tarpeettoman helppoa, pitää aineen vaihto atk-systeemissä tehdä itse! Muuten hyvä, mutta siinä kysytään kuinka monennelle lukukaudelle haluaa siirtoa. Mistä hitosta mä tuon voin tietää, varsinkin kun samassa sanotaan, jotta jos haluaa muulle kuin ekalle lukukaudelle, täytyy saada tiedekunnan "Einstufungsbescheid". Mulla ei ole (kuinka voisikaan) harmainta hajuakaan siirrynkö ekalle, tokalle, kolmannelle tai peräti neljännelle lukukaudelle, joten olen huomenna aamulla menossa kaikkien opintorekisteriotteiden kanssa tiedekunnan kanslian tätejä kiusaamaan. Opintorekisteriotteiden kanssa sen takia, että suurinta osaa matikan ja tietojenkäsittelyn suoritteista ei ole yliopiston systeemissä. Miksi tehdä asiat helposti kun ne voi tehdä vaikeastikin? Periaatteessahan mulla on vähän reilu puolet tutkintoa jo suoritettu, mutta eiköhän tässäkin ole vielä monta mutkaa sekä kirjallista anomusta allekirjoituksineen (sekä henkilökohtaisine palautuksineen) ennen kuin kaikki on selvää...

PS. Töissä ei ole kivaa. :(